Sıfır Atık
Üzerinde yaşadığımız Dünya, insanoğlunun bilinçsiz tüketim davranışları yüzünden ne yazık ki yavaş yavaş yok olma sürecinde. Küresel ısınma, doğaya salınan endüstriyel atıklar, bireylerin kişisel olarak ürettikleri çöpler, artan nüfus ve azalan doğal kaynaklar gelecek nesiller için büyük bir tehdit içeriyor.Uzun yıllardır bu sorunlara dikkat çekmek için çalışan sivil toplum kuruluşları ve bireyler, nihayet 2013 yılında, biraz da sosyal medyanın yardımı ile küresel bir bilinç oluşturmayı başardılar.
Artan çevre kirliliği, insan dahil yer yüzünde yaşayan bütün canlıların sağlıklarını olumsuz yönde etkilemektedir. Çevre kirliliğine sebep olan “atıkların”, minimum seviyeye indirilmesi veya tamamen ortadan kaldırılması ve israfın önüne geçilmesi için yapılan çalışmalara ve yaşam alışkanlıklarına sıfır atık denmektedir.
Dünya, kıt kaynakları ile hızla artan nüfusların doyumsuz ihtiyaçları arasında denge sağlamakta zorlanırken geleceğini tehdir eden bu gidişat karşısında çeşitli tedbirler almaktadır. Başta israf önlenmeye çalışılırken diğer taraftan da atık yönetimi ve atıkların geri kazanımı büyük önem kazanmıştır. Dünyada entegre atık yönetimi, yerinde geri kazanım vb. gibi pek çok isim altında çareler aranırken Türkiye Sıfır Atık projesini başlatmış ve Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı projeyi yurt genelinde yaygınlaştırmak için çalışmalar başlatmıştır.
Bitkisel Atık Yağların Çevreye Etkileri
Kullanılmış kızartmalık yağlar yer altı sularının kirlenmesine neden olmaktadır.
Bitkisel Atık Yağlar ve İnsan Sağlığı
Kızartma koşulları denetlenmediği ve kullanılmış yağlar doğru zamanda tüketimden çekilmediği sürece...
Sıfır Atık
Sıfır Atık Projesi, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atığın miktarının azaltılmasını...